DE RISICO’S VAN HET NIEUWE WERKEN

Het nieuwe werken is een onomkeerbare trend; veel werknemers willen niet anders meer. Maar er kleven ook risico’s aan. “Het nieuwe werken is een kweekvijver voor zzp’ers. Dat is een gevaar.”

“We hadden de hele week keihard gewerkt aan een offerte voor een aanbesteding, een project van een paar ton”, blikt Danny Burlage van it-dienstverlener Wortell terug. “Op donderdag waren we klaar. Een paar it-specialisten van ons hadden zwaar overgewerkt, dus wat deden ze op vrijdag? Even helemaal niks. Hun telefoons gingen uit. Die vrijdag ontdekten we dat een paar cruciale zaken ontbraken in de offerte, maar onze specialisten waren telefonisch onbereikbaar. Uiteindelijk verloren we die aanbesteding.”

Het was een dure les voor Burlage, die in 2005 – direct nadat het whitepaper New World of Work van Bill Gates het licht zag – vól inzette op het nieuwe werken. Van een allround it-dienstverlener vormde hij Wortell om tot hnw-specialist. Ook intern gooide hij rigoureus het roer om. Vrijheid, blijheid was de nieuwe norm. Aanwezigheid telde niet, medewerkers werden afgerekend op hun output. “Wat ik geleerd heb van die aanbesteding, is dat je het nieuwe werken geleidelijk moet invoeren. Geef niet meteen de maximale vrijheid, maar ga steeds een stapje verder. Wij begonnen te enthousiast, waardoor we daarna de vrijheden moesten inperken. Een van onze afspraken is nu dat iedereen tussen negen en vijf telefonisch bereikbaar moet zijn. Ook hebben we normen voor de minimale fysieke aanwezigheid van onze medewerkers.”

Lees verder op: Sprout